Day 11: One day in Lissabon

Zondag 8 augustus

Om 7u30 worden we wakker door de wekker op de gsm. Deze nacht redelijk geslapen, maar in het midden van de nacht ging de tv 2 keer plots aan en de koelkast maakte voor mij iets te veel lawaai. We ontbijten in het appartement en om 9u vertrekken we richting Lissabon. Het is niet druk op de weg en rond 9u30 arriveren we aan de parkeergarage Estacionamento Restauradores. Een goed bereikbare parking waar ze ook reeds oplaadpalen hebben staan. Helaas werken die ook al niet voor ons en zullen we dus weer verder op diesel moeten rijden. Na de zoveelste poging met de laadpalen, kunnen we eindelijk starten met onze eigen wandeltour doorheen Lissabon.

We starten eerst met het oudere gedeelte van Lissabon en dit bij het Rossio plein. We zien het grote witte gebouw, Dona Maria II National Theater, het monument met Koning Pedro IV, dat 27 meter hoog is. En dit monument staat tussen twee fonteinen in de barokse stijl, die helaas niet werken vandaag.



Daarna wandelen we in de richting van Rua Augusta. Hier kan je reeds de eerste souvenirwinkeltjes en bakkerijen terugvinden.



We zien ook nog een winkeltje voor de voetballiefhebbers van Portugal!

Vervolgens wandelen we in de richting van de marktplein of paleisplein. Hoewel er sinds de aardbeving van 1755, geen paleis meer staat, noemen velen het nog een paleisplein. Het plein werd na de aardbeving gebouwd en behoort nu tot één van Europa’s mooiste pleinen.


In het midden van het plein staat een beeld van Koning José I, wie regeerde tijdens de periode van de aardbeving.


We vinden het hier wel mooi, maar we moeten verder de tramlijnen volgen naar boven tot aan de kathedraal of de kerk Santa Maria Maior.

Hier worden we aangesproken door een opdringerige man, die Tom zelfs twee keer aanraakte aan de arm! Hij kwam ook steeds dichter naar mij toe en heb dan gezegd “Don’t come closer, keep your distance”. Begon die vervolgens enorm kinderachtig te doen en is hij gelukkig weggegaan. Zo vervelend! Hij sprak dan vervolgens weer andere mensen aan. Dus wees maar voorzichtig hier!

We wandelen nog even binnen in het gebouw, waar om 11u een kerkviering gaat beginnen. Lang blijven we dus niet binnen.


Voor onze volgende bestemming, moeten we verder naar omhoog wandelen, in de richting van de tramlijn. Nu arriveren we bij een eerste uitzichtpunt, Santa Luzia viewpoint. Redelijk druk, maar na geduldig te wachten, kunnen we de nodige foto’s nemen.




Vervolgens wandelen we wederom een stukje hoger, naar Portas Do Sol. Hier hebben we een uitzicht over het oude gedeelte van Lissabon.

We hebben dorst, maar de terrasjes zitten al goed vol. Ook het toilet is hier niet gratis en er staat een wachtrij. Geen zin om te wachten en we wandelen nog een laatste stukje omhoog naar St. George’s kasteel. Onderweg spotten we nog een geel trammetje en enkele leuke steegjes.





Aangekomen bij het kasteel, staat er een lange wachtrij voor de tickets. Het kasteel zelf kan je eigenlijk niet fotograferen vanuit de buitenkant. We beslissen om het kasteel niet te bezoeken, want we willen iets gaan drinken, ergens rustig. Het is ons na eventjes zoeken gelukt om een terras in de schaduw te vinden voor een drankje en een klein hapje. We hebben een klein beetje uitzicht en zitten hier rustig. 

Na 20-tal minuten zit het terras stampvol en vertrekken we naar onze volgende bestemming. Eigenlijk hebben we dit al bezocht, namelijk het paleisplein. Maar we moeten langs hier gaan om het volgende gedeelte van de dag te starten. Ondertussen is het al veel drukker geworden.

We wandelen nog naar de rivier langs de Ribeira das Naus Promenade, waar we nog uitzicht hebben op de brug.


Daarna wandelen we in de richting van het station. Het is enorm warm in de zon. Eens we schaduw zien, gaan we daar rusten en een broodje eten. Het is lastig om te wandelen in de zon. Na onze lunch passeren we nog voorbij een ijssalon en kopen nog een ijsje ter afkoeling. Het was heerlijk! Vervolgens kopen we tickets om de trein te nemen naar Belém.

Hier stappen we uit en wandelen we langs de rivier naar “the Discoveries Monument”. Hier staat een groot monument in de vorm van een schip waarop 32 figuren afgebeeld staan. De grootste figuur is 9 meter hoog en stelt Prins Henry voor. De overige figuren zijn allen 7 meter hoog en er staat één vrouw op, de moeder van Prins Henry.



Het volledige monument is 56 meter hoog, 20 meter breed en 46 meter lang. Binnenin is er een lift, die je omhoog brengt en je kan naar een film kijken (elke dag om 15u30 van 47 minuten lang).



Daar hebben we beiden geen zin in, we wandelen in de bloedhete zon verder naar de Belém Tower. In het parkje rusten we nog even in de schaduw en daarna nemen we foto’s van deze toren.


We zien dat er verderop nog een monument is van de gestorven soldaten en nemen hier vlug nog een kijkje.

Daarna is het de bedoeling om volledig terug te wandelen, maar dit gaat niet meer. We bestellen een Uber en die brengt ons zeer gemakkelijk terug naar het paleisplein. We wandelen terug via Rua Augusta en nemen enkele zijwegjes. Hier zien we de lift uit 1902, Elevador de Santa Justa.

Tom koopt nog een magnetische flessenopener, ik een souvenir voor in de vitrinekast en we kopen nog twee “must-eat treats” in een bakkerij. Daarna wandelen we terug naar de parking en keren terug naar ons appartement. We kiezen ervoor om iets te gaan afhalen, maar degeen die Tom had opgeschreven is al dicht. Via Google Maps zie ik nog een leuke Mexicaanse eettent, waar we nachos kunnen kopen. Terug in het appartement eten we onze maaltijden op het terras op.



Ook ons dessertje vanuit Lissabon eten we op. Echt speciaal vinden we dit ook niet. Dus sorry, als ik enkele lezers teleur moeten stellen. We hebben er gewoon geen WOW – effect bij. 


Tevens voelen we ook niet zo de connectie met Lissabon. Het kan misschien liggen aan de drukte ook of dat het gewoon niet 100% ons ding is, eerder 80%.

Op ons terras praten we nog met de eigenaar van het appartement. Zeer vriendelijke man en die ons nog enkele tips geeft voor morgen bij ons bezoek naar Sintra. Hier kijken we morgen alvast naar uit. Ik typ de blog van gisteren nog en plaats het verslag online. Morgen zal dus eveneens een drukke dag worden.

Weer: zonnig, 21 – 28 °C

Hike: 13,5 km

Reacties

  1. Je moest spuiten met zo ne ontsmettingsspray op die opdringerige hufter. En foto nemen. Mensen die je niet kent aanraken is not done, punt uit.
    Anders ziet alles er mooi uit, pittoresk. Zou de geschiedenis even moeten checken van die historische figuren, want ken er dus geen :x weet gewoon wat gruwel Portugal uitgestoken heeft in zuid-amerika.
    Eten ziet er weeral smakelijk uit. Zelf lust ik zo een dessert ook niet echt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten